Stropkovská samospráva rokuje s majiteľmi o asanácii objektov na námestí

27.08.2007 Stropkov

Stropkov 27. augusta (TASR) - Asanácia objektov na námestí v centre Stropkova, ktoré má prejsť v nadchádzajúcom období rekonštrukciou vo výške 135 miliónov korún, je predmetom rokovaní medzi samosprávou a majiteľmi budov.
\"Podľa schváleného zámeru sa má väčšia časť budov, ktoré nemajú historickú hodnotu, asanovať a na ich mieste majú vzniknúť plochy s prvkami drobnej architektúry a mestského mobiliáru, \" uviedol dnes pre TASR hovorca Mestského úradu v Stropkove Imrich Makó. Dodal, že v júli mesto tri rodinné domy vykúpilo a asanovalo. Na námestí sa však nachádzajú aj kultúrne pamiatky - kostol a kaštieľ zo 14. a 15. storočia. Dominantou upraveného námestia by mal byť práce kaštieľ, ktorý čakajú interiérové úpravy. Podľa rozhodnutia tamojšieho mestského zastupiteľstva (MsZ) sa suterén a prízemie využívajú na komerčné účely. Prvé poschodie a podkrovie budú slúžiť pre účely mesta, vznikne v nich galéria a priestory pre slávnostné zasadnutia MsZ, prijímanie návštev a pod. V podkroví by mali byť apartmány vyššieho štandardu. V západnej časti námestia uvažuje samospráva v závere roka aj s výstavbou štyroch polyfunkčných domov.
Súčasťou rekonštrukcie bol aj archeologický prieskum, ktorý odkryl časť hradieb. V južnej časti by tak mala vzniknúť vstupná brána ku kaštieľu, \" doplnil Makó.
 

Vyberte región